News

31. srečanje diabetikov in zdravstvenih delavcev

ob Svetovnem dnevu diabetikov:

Nagovor predsednice društva Darje Mandžuka na 31. srečanju diabetikov Posavja
Strokovno predavanje: “Preprečevanje pnevmokoknih okužb”
Strokovno predavanje: “Prehrana in imunski sistem”
V kulturnem programu nastop Pevske skupine Prepelice iz Starega grada

več vtisov ( tudi v večji ločljivosti ) si lahko ogledate v FOTOGALERIJI s klikom na tej povezavi

Kmalu po deveti uri dopoldne v soboto, 4. novembra 2023, so se v dvorani Mladinskega centra Brežice začeli zbirati udeleženci tokratnega, 31. srečanja diabetikov Posavja. Lepo je bilo videti, kako so sproščeni, veseli, ker so se znova srečali, poklepetali, si izmenjali vesti. Resnično je bilo čutiti tisto toplino, ki je značilna za ljudi, ki so si blizu, ljudi, ki nas je zaznamovala sladkorna bolezen, a nam je poleg vseh tegob v marsičem tudi polepšala življenja, saj smo, zaznamovani s to boleznijo, med seboj stkali številne prijateljske vezi, naučili smo se veliko novega, spreminjali smo način življenja, skratka, postali smo boljši ljudje.

Uvodne besede je spregovorila podpredsednica Društva diabetikov Posavje Brežice, Viktorija Maksl, ki je povezovala vsebinski del srečanja. Najavila je predsednico društva, gospo Darjo Mandžuka, ki je najprej pozdravila vse navzoče člane in goste, nato pa povzela glavne značilnosti društva, seveda na način, ki je lasten samo njej. Naše društvo je eno izmed največjih in tudi med najstarejšimi društvi v Sloveniji, saj deluje že 35 let. V vseh teh letih je opravljalo svoje največje poslanstvo, da je povezovalo sladkorne bolnike, jih izobraževalo in pomagalo, da so bolezen sprejeli in se z njo naučili živeti enako, ali še bolj kvalitetno življenje, kot bi ga morda sicer živeli.

Da je društvo to svojo nalogo opravilo nadvse kvalitetno, je pokazala tudi zelo lepa udeležba članov na tem srečanju. Predsednica v svojem prijaznem in predvsem toplem nagovoru ni pozabila omeniti vseh, s katerimi društvo sodeluje: od vseh treh posavskih občin, številnih podjetij, ki nam z donacijami pomagajo bogatiti program, zdravstvenih domov, vključno z bolnišnico Brežice. Posebej pa je pohvalila krovno organizacijo Zvezo društev diabetikov Slovenije, velik pomen revije Sladkorna, ki je za vsakega bolnika kakovosten vodnik, ki nas seznanja z vsemi novostmi in poroča o našem delu.

Da smo resnično deležni podpore Zveze, je potrdil obisk njenega podpredsednika, gospoda Sama Fakina, ki nas je tudi nagovoril.

Njegov nagovor je bil iskreno domač, kot da nagovarja svoje bližnje prijatelje in znance. Kar nekaj lepih misli smo slišali. Citiral je Antona Pavloviča Čehova:

Ko zaupanje izgine iz sveta, svet postane last zveri. Prav zaupanje pa je tista najbolj opazna vrednota, ki jo potrebujemo sladkorni bolniki.  Zaupanje vase, v stroko, v prijatelje, v svoje družine. Da smo ambasadorji zdravja, nas je opomnil in kot taki svojim spoštljivim odnosom do drugih pripomoremo, da so tudi drugi spoštljivi do nas. Naša naloga je, da širimo prave vrednote, najprej vsak v svoji družini, kar je pogoj, da bomo kot družba boljši.

S svojimi spodbudnimi besedami si je gospod Fakin prislužil iskren odziv vseh prisotnih.

Sledil je kulturni program, ki so nam ga s svojimi lepo zapetimi pesmimi pripravile pevke Ženskega pevskega zbora Prepelice iz Dolenje vasi pod vodstvom gospe Mire Dernač. To je bil čudovit uvod v nadaljevanje srečanja.

Prvo predavanje nam je podal dr. Simoniti, dr. med., specialist infektologije iz Splošne bolnišnice Celje, z naslovom: Preprečevanje pnevmokoknih okužb. Strokovno in obenem vsem razumljivo nas je seznanil o vzrokih okužb, posledicah in predvsem, kako se s pravočasnim cepljenjem lahko izognemo vsem zapletom, ki so lahko življenjsko nevarni, če do njih pride. Po predavanju je dr. Simoniti odgovoril tudi na nekaj vprašanj navzočih.

Sledil je krajši odmor, po katerem smo poslušali dve predavanji pod skupnim imenovalcem- naš imunski sistem.

O prehrani in imunskem sistemu nam je predavala Dominika Češek, mag. dietetike, o duševnem zdravju in imunskem sistemu pa Nina Kermc, mag. psihologije, obe iz Centra za krepitev zdravja Sevnica.

Razumljivo in podkrepljeno s številnimi primeri, tabelami in drugimi podatki smo obnovili znanje o zdravi prehrani, pomenu živil v prehrani diabetikov, predvsem pa o vplivu prehrane na to, na kar moramo biti bolniki s sladkorno boleznijo najbolj pozorni, da uživamo tako hrano, ki nam bo kar najmanj povečala sladkor v krvi.

Da ni samo hrana vzrok za povišanje sladkorja, je tudi znano in to je bila tema drugega predavanja, v katerem smo izvedeli, kako v našem življenju nastanejo stanja, ki nam prizadenejo imunski sistem in nas naredijo bolj dovzetne za širjenje bolezni, v našem primeru predvsem, kako take situacije vplivajo na našo bolezen. Kako premagovati stresne situacije? Predvsem z raznimi tehnikami sproščanja, pogovori, posvetovanji, v resnih primerih tudi s pomočjo psihiatrov.

Na koncu pa nas je Natalija Koprivnik iz Zdravstvenega doma Brežice še seznanila s ciklom predavanj o prehrani, zdravilih, in vsem, s čimer bi kot sladkorni bolniki morali biti seznanjeni in so nam na voljo brezplačno. Blažka Kranjec pa nam je na kratko predstavila analizo telesne sestave.

Ob zaključku nas je pozdravila še predstavnica Društva diabetikov iz Novega mesta, Mikec Jožica.

Zaključek pa nam je ponudil »češnjo na torti«, saj smo doživeli še čudovit glasbeni vložek priznanih citrark iz Glasbene šole Brežice, prof. Anite Veršec in Damjane Praprotnik, ki sta nam zaigrali nepozabni melodiji.

S tem pa naše druženje še ni bilo končano.

V avli centra so nam poleg pogostitve, ki smo je bili deležni, nudili tudi merjenja krvnega sladkorja in tlaka. Posebej veliko zanimanja pa je bilo za analizo telesne sestave, ki obsega meritve maščob, vode, mišic, paznega kota, ki sta ga izvajali Blažka Kranjec in Natalija Koprivc.

Prišli smo dobre volje in radovedni, odhajali smo bogatejši za nova spoznanja, ki nam bodo pomagala, da bo naše življenje še lepše in kvalitetnejše.

Hvala vsem, ki ste nam omogočili in nam omogočate vse to, posebej še neutrudni gospe predsednici, Darji Mandžuka!

Besedilo: Rudi Mlinar

error: zaščitena vsebina !