News

Prehranska dopolnila

PREHRANSKA DOPOLNILA

24. marca 2022 se nas je ob devetih zjutraj v predavalnici Zdravstvenega doma Sevnica zbralo ravno 24 radovednih, ki bi radi izvedeli kaj več o prehranskih dopolnilih. Dogodek je sicer organiziralo Društvo diabetikov Posavje – Brežice, vendar je bil odprt za vse.

V uvodu sta nas pozdravili direktorica Zdravstvenega doma Sevnica Vladimira Tomšič in predstavnica Centra za krepitev zdravja Mojca Vidmar, spregovorili sta o novostih v tem zavodu: ambulantah in aparaturah.

Temo predavanja je predstavila diplomirana dietetičarka Tanja Ganc. Opozorila nas je, da prehranska dopolnila niso nadomestek hrane, jo le dopolnjujejo. Ker nadzor nad njimi ni dovolj velik, predvsem za tiste iz tujine in kupljene po spletu, je njihovo jemanje lahko tvegano. Pri tem lahko pomaga nutrivigilanca –  evropska povezava, ki je namenjena prepoznavi novih tveganj predvsem povezanih z uživanjem prehranskih dopolnil, obogatenih živil in novih živil. Zaradi koncentrirane oblike lahko pride tudi do predoziranja. Če prehitro posežemo po njih, tudi ne dajemo možnosti organizmu, da si sam pridobi snovi iz hrane. Zanje je veliko reklame, moramo pa preveriti, katere trditve so v skladu z zdravstveno zakonodajo. Potrebni so dolgotrajni postopki, ki lahko pokažejo, da recimo Liverin Forte ne razstruplja, ekstrakt riževega trsa in zeolit nista dobila odobritve, uporabe koloidnega srebra ne priporočajo.

Večina ljudi prehranskih dodatkov ne rabi, dovolj vitaminov in mineralov dobi z uravnoteženo in raznoliko prehrano, izjema pa so nekatera bolezenska stanja. Največkrat nam manjka: železo, pri starejših pa zlasti vitamin D, kalcij, vitaminB12, magnezij. Pri jemanju moramo upoštevati zgornjo mejo in paziti na stranske učinke. Zavedati se moramo tudi interakcij: ne preveč cinka brez bakra; ne skupaj kalcij, cink in magnezij; železo jemljemo z vitaminom C (pomaranče, limone), C vitamin zavira vitamin B12 … Prebiotike in probiotike uporabljamo kot hranilo za črevesno floro. Omega 3 maščobne kisline so tudi zelo pomembne. Pegasti badelj: pripravkov ne uporabljamo z zdravili za diabetes in osteoporozo. Tudi sicer je potrebno skrbno prebrati navodila in se o uporabi posvetovati z zdravnikom in drugim zdravstvenim osebjem.

Predsednica Društva diabetikov Posavje – Brežice Darja Mandžuka nas je prijazno povabila na predavanje o demenci in zbor članov in članic, prisotni pa smo z druženja odhajali s prijetnimi občutki, da smo izvedeli marsikaj novega in koristnega v skrbi za svoje zdravje.

Vsebino povzela
Romana Ivačič

error: zaščitena vsebina !