News

Ob svetovnem dnevu diabetesa Državna proslava v Brežicah

PROSLAVA OB SVETOVNEM DNEVUSLADKORNE BOLEZNI
BREŽICE 2018

Megla se je počasi dvigala, ko so se malo po deveti uri začeli na grajskem dvorišču brežiškega gradu zbirati prvi obiskovalci osrednje republiške proslave ob Svetovnem dnevu sladkorne bolezni. Ob devet trideset, ko se je zbralo že kar lepo število vabljenih, se je začel promenadni koncert godbe na pihala iz Loč pri Dobovi in mažoretk.

Pod udarnimi takti godbe na pihala in strumnimi koraki brhkih mažoretk se je skozi sivino nad grajskimi strehami začenjalo kazati sonce in pod njegovimi, še bledimi žarki, so se v špalirju mažoretk po stopnišču gradu v Viteško dvorano povzpeli predstavniki društev sladkornih bolnikov iz vse Slovenije in vabljeni gostje.
Prelepa dvorana brežiškega gradu se je napolnila do zadnjega kotička, ko se je v njej le nekaj minut po deseti uri začela proslava pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije, Boruta Pahorja.

Scenarij proslave je pripravila gospa Milena Jesenko, vsa organizacija, nastopajoči, pogostitev, vabila gostom in še marsikaj drugega pa je bilo v domeni predsednice društva, gospe Darje Mandžuka, in upravnega odbora D. D. Posavje Brežice. Povzetek mnenj številnih obiskovalcev je bil, da je bila proslava zasnovana tako dobro, da se bo o njej zagotovo še dolgo govorilo.
Proslavo sta vodila izkušena voditelja, Janja Rostohar in Mitja Baškovič.

 

 

 

 

 

 

 

V kulturnem programu, razporejenem med posamezne govorce in programske točke proslave, so nastopili odlični brežiški kulturni ustvarjalci: Band OŠ Brežice, Nina Berger, Maja Tomič, Tomaž Zevnik, Uroš Polanec, Irena Hribar, Bratje Ferenčak in Marko Blaževič ter Vokalna skupina Solzice, ki so prikazali delček bogatega in kvalitetnega kulturnega utripa v naši občini.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pozdravni nagovor je imela gospa Darja Mandžuka, predsednica Društva diabetikov Posavje Brežice. Pozdravila je goste in predstavnike društev iz vse Slovenije, ter jim zaželela prijetno bivanje v Brežicah:
– predsednika Državnega zbora RS, gospoda Dejana Židana,
– ministra za zdravje RS, gospoda Sama Fakina,
– poslanca Državnega zbora, gospoda Igorja Zorčiča,
– predsednika Fundacije za financiranje invalidnih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji, gospoda Vlada Kukavico,
– podpredsednika Zveze društev diabetikov Slovenije in člana Evropske diabetične zveze (IDF EUROPA), gospoda Alojza Rudolfa,
– častnega člana Zveze diabetikov Slovenije, gospoda Ivana Bergoča,
– župana Občine Brežice, gospoda Ivana Molana,
– predstavnici Občine Krško in Sevnica,
– direktorje in predstavnike zdravstvenih in drugih javnih zavodov iz Posavja,
– direktorje in predstavnike številnih podjetij iz Posavja, ki so pomagali pri organizaciji prireditve,
– ter medije.


V nadaljevanju je orisala delo tega društva, enega večjih v Sloveniji, saj vključuje kar 580 članov. Obrazložila je tudi slogan, pod katerim potekajo vse aktivnosti društev v tem letu in ta je: Družina in sladkorna bolezen.
Če pa bi hotel vse, kar je povedala, strniti v en stavek, bi se ta glasil nekako takole: V skupini ljudi, ki jih družijo podobne zdravstvene težave, se posameznik bolje počuti.
Sledil je nagovor župana občine Brežice, gospoda Ivana Molana. Pozdravil je vse navzoče v imenu posavskih občin in utemeljil odnos lokalne skupnosti do društev s področja zdravstva. Iz povedanega se je dalo razbrati, da se na Občini zavedajo pomena društev in temu primerno društvom pomagajo, finančno in tudi drugače. Na koncu nagovora je čestital Društvu diabetikov Posavje Brežice za trideset let delovanja in ob tem predsednici društva Darji Mandžuka izročil plaketo Občine.
Alojz Rudolf, podpredsednik ZDDS, je v svojem nagovoru pojasnil, kako je prišlo na pobudo OZN leta 2006 do tega, da se je na svetovni zemljevid zapisalo 14. november (rojstni dan Fredericka Granta Bantinga, ki je s svojim pomočnikom izoliral beljakovino, ki jo je poimenoval inzulin) kot praznovanje Dneva sladkorne bolezni. Prav sladkorna bolezen je bolezen sodobnega sveta in načina življenja, ki v današnjem času nezadržno narašča. V Sloveniji je tako že kar 160.000 bolnikov, katerih glavno orožje je predvsem poznavanje bolezni, urejena prehrana in telesna aktivnost.
Posebne pozornosti je bil deležen minister za zdravje, gospod Samo Fakin. V njemu znanem slogu, z jasno izraženimi mislimi, brez z vnaprej napisanim govorom, je opozoril na poslikavo v viteški dvorani, ki prikazuje radost življenja in lepote, ki nas obdajajo, zato imamo vsi bolniki s sladkorno boleznijo pravico biti srečni in družba nam je dolžna pri tem pomagati z vsem, kar je trenutno na razpolago za lajšanje te bolezni. Zagotovo še kako velja njegova sklepna misel: »Če nekaj naredimo za druge, smo naredili tudi zase!«
Slavnostni govornik na proslavi je bil predsednik Državnega zbora, gospod Dejan Židan. Povedal je, da se je na govor pripravil ter ga napisal, a bo po zgledu ministra za zdravje raje nagovoril navzoče brez branja. S toplimi, opogumljajočimi besedami je zagotovil, da bodo sladkorni bolniki imeli vso mogočo podporo države, ki za njih in za vse bolnike, ne glede na bolezen, vzorno skrbi. Kljub vsemu pa se nikakor ne smemo zanašati samo na državo in od nje pričakovati čudežev. Uspešni bomo le tedaj, če bo vsak posameznik poskrbel zase in sicer tako, da se bo izobraževal in živel zdravo življenje.
Sledila je podelitev priznanj posameznim društvom, ki so se še posebej izkazala s svojim delom pri organizaciji posameznih prireditev in drugih aktivnosti. Priznanja sta podelila gospa Darja Mandžuka in Alojz Rudolf.
Prejeli pa so jih: Društvo diabetikov Mežiške doline, prevzel ga je predsednik društva Branko Lepičnik, D. D. Novo mesto – Dušan Jukič, predsednik društva,
D. D. Domžale – Brane Peterka, predsednik društva, Srednja šola Domžale- Alenka Kmecl, mentorica, D. D. Nova Gorica – Mima Zadnek, podpredsednica društva, OŠ Milojke Štrukelj Nova Gorica – Janez Kobe, ravnatelj, D. D. Gornja Radgona in OŠ Gornja Radgona – Marta Wolf, predsednica, Društvo zgornjesavinskih diabetikov Mozirje in OŠ Nazarje – Anton Venek, predsednik, OŠ Mozirje – Blaž Podrižnik, mentor.
Posebni priznanji sta prejeli še društvi diabetikov Mežiške doline in Novega mesta. Priznanja so bila podeljena tudi Občini Brežice, Krško in Sevnica.
Posebno zahvalo namenjamo podjetju Elmont Krško in njegovemu direktorju, Ivanu Čolaku ter vse tam zaposlenim, saj so bili glavni sponzor tega izredno pomembnega dogodka.
Cvet v znak hvaležnosti za delo, ki ga je imela z organizacijo proslave, je prejela tudi predsednica društva, gospa Darja Mandžuka.
Skozi ves program proslave so bili nanizani avtorski zapisi posameznikov, objavljenih v reviji Sladkorna, ki so bili spretno vtkani v koncept veznega teksta. Gotovo bi si vsak odlomek zaslužil, da bi ga navedel, a ostajam le pri zadnjem, ki odraža vse tisto, kar si želimo vsi sladkorni bolniki.
“Seveda je cilj, da krvni sladkor ne bi porastel nad 10 mmol/l, vendar je cilj tudi, da bi telesna teža ostala stabilna. Cilj je dnevna aktivnost, da bi šli vsak dan na sprehod. Cilj je, da bi našli prijateljico za sprehod. Cilj je, da bi se dogovorili s patronažno sestro za oskrbo rane na nogi. Cilj je, da bi šli spet z društvom na okrevanje v Strunjan ali še kam dlje. Lahko je cilj samo, da bi nam uspelo priti na operacijo sive mrene. Glavni cilj pa je, da bi nam bilo lepo in da bi bili srečni.” (Damjan Justinek, dr. med., spec. interne medicine)
Po dobri uri in pol, ki je neverjetno hitro minila, so se udeleženci proslave še dolgo zadržali v prijetnem druženju, ob kozarčku in prigrizkih, ki so jih pripravili prizadevni domači gostitelji. Ti si za vse delo, ki ga ni bilo malo, zaslužijo vse priznanje.
Številni so odhajali domov v soncu, ki je lilo na brežiške ulice in s soncem v sebi. Ta proslava, to srečanje sta udeleženim vlila polno čašo optimizma, upanja in poguma, marsikdo pa si je obljubil, da bo na pravilno začrtani poti vztrajal.
In še naša skupna misel: Še se bomo srečevali, si med seboj pomagali in bili srečni!

Rudi Mlinar

Generalni sponzor prireditve Ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni 

 

 

 

 

Na državni prireditvi ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni so prejeli ZAHVALNO LISTINO:

 

  1. Ivan Čolak, direktor Elmont d.o.o Krško, in ostali zaposleni v tem podjetju
  2. Občina Krško, občina Sevnica in Občina Brežice

 

Zahvalno listino sta jim podelila Zveza društev diabetikov Slovenije in Društvo diabetikov Posavje-Brežice.

 

Društvo diabetikov Posavje-Brežice že vrsto let uspešno sodeluje z gospodom Ivanom Čolakom, direktorjem podjetja Elmont Krško, in ostalimi zaposlenimi v tem podjetju. Vsi skupaj s prijaznim in odgovornim odnosom do društva vedno znova dokazujejo, da jim je res mar za ljudi, ki so zboleli za sladkorno boleznijo.

 

Ves čas ima društvo pri direktorju in vseh zaposlenih v Elmontu vso moralno in tudi siceršnjo podporo. Skupaj nam zagotavljajo finančno pomoč za realizacijo kvalitetno zastavljenih programov, s katerimi društvo permanentno izobražuje svoje člane, da se lahko pogumno soočajo z boleznijo in jo uspešnejše obvladujejo – vse to namreč prispeva k boljši kakovosti njihovega življenja. Naši strokovni posveti, predavanja, delavnice itd. so namenjeni tudi ostalim občanom, ki tako spoznavajo sladkorno bolezen, zlasti vzroke za njen nastanek. Člani društva smo neizmerno hvaležni gospodu Ivanu Čolaku za njegovo zavzeto vključevanje v naše delo. Iskreno cenimo njegovo udeležbo na vseh naših pomembnejših srečanjih ter za njegovo pomoč in podporo pri organizaciji naših dogodkov.

Dober občutek je, da imamo ob sebi  ljudi, ki podpirajo delo in prizadevanje našega društva.

Za ves trud in prizadevnost se direktorju Elmonta Krško, gospodu Ivanu Čolaku, in vsem zaposlenim najiskreneje zahvaljujemo.

 

Društvo diabetikov Posavje-Brežice že vrsto let uspešno sodeluje z Občino Brežice, Občino Krško in Občino Sevnica. Vse tri institucije s prijaznim in odgovornim odnosom do društva vedno znova dokazujejo, da jim je res mar za ljudi iz njihovih občin, ki so oboleli za sladkorno boleznijo. Ves čas imamo v njihovih vodstvih in pri ostalih zaposlenih vso moralno, finančno in tudi siceršnjo podporo, s katero društvu pomagajo pri ozaveščanju in izobraževanju o sladkorni bolezni v lokalni skupnosti in širše. Cenimo vključevanje in prisotnost predstavnikov občine (županov, podžupanj…) na vseh naših pomembnejših srečanjih.

Vsi člani društva menimo, da je lepo delati v okolju, kjer ljudje znamo prisluhniti drug drugemu in si pomagati. Za ves trud in prizadevnost se županom in vsem zaposlenim v vseh treh omenjenih institucijah najiskreneje zahvaljujemo.

 

 

error: zaščitena vsebina !