News

7-DNEVNI PROGRAM ZDRAVSTVENE VZGOJE V STRUNJANU 2023

ZA ČLANE DRUŠTVA DIABETIKOV POSAVJE-BREŽICE

Poln avtobus članov društva diabetikov Posavje – Brežice se je v petek, 17. 11. 2023 z avtobusne postaje v Brežicah, s postankom v Krškem in Sevnici odpeljalo na sedemdnevno bivanje v Strunjan.

Zaradi defekta na kolesu avtobusa, smo z rahlo zamudo prispeli v hotel Svoboda, kjer so nas že čakali. Sledila je razporeditev po sobah, kosilo –  in tako se je začelo naše bivanje v čudovitem morskem okolju.

Vsak udeleženec je dobil animacijski program, ki nas je usmerjal v različne aktivnosti skozi ves teden.

Vsako jutro sta vodji naše skupine opravila merjenje krvnega sladkorja in pritiska. Dopoldnevi so bili namenjeni različnim telesnim aktivnostim (vadbi v bazenu, dihalnim vajam na plaži, nordijski hoji). Do večera si je vsak po svojih željah izbral ali kopanje v bazenu, sprehod po bližnji okolici, na Beli križ, do obale, ali celo še kam dlje.

Večeri so bili namenjeni predavanjem in zabavi. Poslušali smo predavanje Boža Stepančiča – Ekološko v zaledju Istre, dr. Prašnikarja Skrb za srce, temo Zdrava prehrana pa je podala Emilija Pavlič. Sledili sta še dve predavanji o zeliščih.  Domačinka iz Strunjana nas je seznanila z zelišči, ki rastejo ob morju, naša članica Tatjana Bajc pa nam je razkrila svoje bogato znanje o zdravilnih zeliščih na naših tleh nasploh in o izdelkih iz njih. Dva večera sta bila posvečena glasbi. Večer z dalmatinskimi pesmimi, ki jih je izvajala klapa pevcev iz Istre, nam bo ostal v dolgotrajnem, lepem spominu. Organizirana sta bila tudi izleta; eden v Piran z ogledom Tartinijeve rojstne hiše, drugi v Milje v Italiji, ki je bil namenjen nakupovanju daril za bližajoče praznike. Pa to še ni bilo vse. En večer smo bili deležni pijače dobrodošlice s predstavitvijo hotela Talas Strunjan, Penina Party pa je bil kar ob notranjem bazenu hotela. Ogledali smo si tudi odličen celovečerni film in se razvajali z okusnimi kokicami.

Na voljo smo imeli odlično raznovrstno hrano na samopostrežni način, da si je res lahko vsak po svojem okusu vzel to, kar si je želel. Za nas je skrbelo prijazno osebje hotela, animatorka nam je bila tudi vedno na voljo.

V času našega bivanja v hotelu so pričeli s pripravami na prenavljanje posameznih delov. To je nekatere najbolj občutljive motilo, drugi se za to nismo niti zmenili …

V petek, 24. 11. 2023 smo se vrnili domov. Vsak je s seboj ponesel kar nekaj lepih, nepozabnih spominov. Mnogo nas je bilo, ki ob odhodu osebju hotela in samemu mestu Strunjan nismo rekli zbogom, ampak nasvidenje do prihodnjega  leta.

                                                                     Tekst in fotografija: Rudi Mlinar

error: zaščitena vsebina !